Jak pečovat o brankářské rukavice?

Jak pečovat o brankářské rukavice?

Brankářské rukavice jsou asi nejdůležitější výbavou každého brankáře. Díky nim snáze chytí fotbalový míč a odpal míče nezpůsobuje takovou bolest jako při zasažení odkryté ruky. Každý brankář by měl mít profesionální brankářské rukavice a starat se o ně tak, aby mu sloužily co nejdéle. Náš text vám poradí, jak na to.

Jak připravit rukavice před prvním použitím?

Zaměstnanec prodejny nebo internetového obchodu prodávajícího brankářské rukavice by měl své zákazníky upozornit, že příprava rukavic před prvním použitím je nesmírně důležitá činnost, která ovlivňuje jejich další použití. Jakmile jsou fotbalové rukavice u nás doma, měli bychom z nich odstranit všechny štítky, visačky a pásky a poté je namočit do vlažné vody. Vyplatí se je na začátku držet jemně, aby byly zcela ponořené v hluboké nádobě a neplavaly na jejím povrchu. Měli bychom také pamatovat na to, abychom do mísy nepřidávali žádné – ani jemné – čisticí prostředky.

Přibližně po dvou hodinách lze ochranné rukavice sundat a nechat uschnout. Měli byste se vyvarovat jejich ponechání nejen na slunci, ale také v blízkosti jakéhokoli jiného zdroje tepla. Jednoduše položte naše brankářské rukavice na ručník a umístěte je na suché a stinné místo. Vyhneme se tak nepříjemné situaci, kdy zaznamenáme smrštění nebo rychlé zničení výrobku. Rukavice nakonec za každou cenu nepřekrucujte, latex, který obsahují, se může destruktivně natáhnout.

Materiál, ze kterého je díl určený pro chytání kopačky vyroben, je tzv. aqua-foam. Aktivuje se vlhkostí. Proto bez ohledu na to, zda volíme dobré a levné brankářské rukavice nebo drahé a módní modely, měli bychom je vždy dávat do vlažné vody.

Jak byste měli čistit brankářské rukavice?

Pravidelné čištění rukavic je dalším důležitým krokem v jejich efektivní údržbě. Abychom je udrželi v perfektní kondici co nejdéle, měli bychom to dělat nejen po každém zápase, ale i po tréninku. Brankářské rukavice vložíme do vlažné vody, tentokrát přidáme trochu tekutiny a jemně je o sebe otřeme, abychom z trávy a bláta odstranili nečistoty, které životnost neoprenu nejvíce ohrožují. Po umytí velmi důkladně opláchněte. Absorpční aqua-pěna snadno absorbuje pěnu z čisticích prostředků, a proto - i když to může trvat několik minut - opláchneme, dokud nebude hotová. Brankářské rukavice po všem věšíme do sucha. Při následných praních se také nerozhodujeme ochranné rukavice zbytečně vyšroubovávat.

Dají se brankářské rukavice prát v automatické pračce? I když je lepší to udělat ručně, stojí za to podívat se na informace výrobce, které radí, zda je takový zásah dobrý nápad. Pokud ano, nezapomeňte je prát na příliš vysokou teplotu. 50 stupňů Celsia by mělo být absolutní maximum. Je však dobré si položit otázku, zda pro naše brankářské rukavice nebude z dlouhodobého hlediska lepší a bezpečnější mytí rukou na pár minut.

Co když hrajeme dlouhou hru a než se vrátíme domů, rukavice pohltí všechen náš pot? Do pozápasové sprchy si klidně vezměte obranné rukavice. Zbavíte se tak části nečistot a zbytek po návratu důkladně umyjete. Pokud se tak rozhodnete, za prvé nezapomeňte na brankářské rukavice z koupelny domácích a za druhé je vložte do nepromokavého vaku.

Přejeme vám co nejdelší životnost vašich rukavic. Pamatujte, že za jeho prodloužení zodpovídáte především vy. Hodně štěstí na hřišti!